В зв'язку з воєнним станом, тушонка як ніколи може стати в нагоді, а приготувати її - це прекрасний спосіб зберегти м'ясо і птицю надовго. Серед беззастережних бонусів тушонки з курячих гомілок - м'ясо не потрібно тримати в морозильній камері або холодильнику, якщо, випадково, відключать електроенергію. Також її можна відправити на фронт, взяти в дорогу чи бомбосховище, повідомляє сайт 056.
Рецепт тушонки від Клопотенка
Інгредієнти: 2 кг курячого м'яса (гомілки, стегна); 1 середня ріпчаста цибуля; 1 велика морква; 150 г кореня селери; 2 лаврових листки; 5 горошин чорного перцю; 3 горошини запашного перцю; 2 ст. л. солі
Як готувати: У велику каструлю викладіть 2 кг курячого м'яса. Залийте водою на 3 см вище, доведіть до кипіння. Першу воду злийте, а м'ясо ретельно промийте і знову складіть в каструлю. Додайте цибулину і моркву, розрізані навпіл. Якщо є, то додайте очищений корінь селери, пастернаку або петрушки.
Додайте 2 лаврові листки, 5 горошин чорного і 3 горошини запашного перцю. Залийте м'ясо холодною водою так, щоб вона була на 3 см вище рівня м'яса. Додайте 2 ст. л. солі, перемішайте. Доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь до середнього. Варіть 40 хвилин, не накриваючи кришкою. Дістаньте м'ясо курки з каструлі, дайте йому трохи охолонути та за допомогою ножа і вилки акуратно вийміть з гомілок і стегон все кістки, хрящі і шкірку.
Вийміть з бульйону моркву, цибулю і корінь селери. Все м'ясо знову перекладіть в каструлю і варіть ще 20 хвилин на середньому вогні.
Тим часом підготуйте скляні банки для стерилізації. Поставте їх в духову шафу на деко і включіть розігріватися до 100 градусів. Коли банки стануть гарячими, виймайте їх за допомогою рушники. На стерилізацію потрібно 20 хвилин. Паралельно металеві кришки до банків складіть в невелику каструлю з окропом і кип'ятіть приблизно 10 хвилин.
Викладіть курку і трохи бульйону в кожну банку. Спеції за бажанням - їх можна додати в банки чи ні. Відразу ретельно закручуйте банку кришкою. Коли банки охолонуть, поставте тушонку в темне прохолодне місце. Термін придатності - до двох тижнів.